Tema: Smartare sekatörer

Tema: Smartare sekatörer

Från mindre och medelstora grenar i parken till finlir i trädgården. När det kommer till handhållet är den klassiska sekatören tveklöst ett av grönytebranschens viktigaste och mest mångsidiga hjälpmedel – oavsett det står parkskötare, arborist eller tv-känd trädgårdsmästare på visitkortet.

Sekatörer, åtminstone i den lite bredare bemärkelsen ”saxar uteslutande tillverkade för trädgårdsuppgifter”, har använts i över tusen år. Ett av de första kända användningsområden var till exempel beskärning av asiatiska bonsaiträd. 

I Europa har sekatörer använts sedan tidigt 1800-tal, och mothållssekatörer sedan 1923, med lanseringen av Original LÖWE:s verktygsklassiker LÖWE 1 – en modell som för övrig tillverkas av samma företag än idag, om än med vissa modifikationer.  

Sekatörer används idag av ett stort antal yrkesgrupper och har nästan lika många användningsområden, från beskärning av mindre och medelstora grenar i parken där du inte behöver grensaxar eller sågar, till finlir i trädgården där traditionella saxar inte räcker till. 

Moderna sekatörer kan vanligen delas in i två kategorier: Sidoskärssekatörer som har två skarpa blad och kan rent funktionsmässigt liknas med en vanlig hushållssax, och mothållssekatörer som har ett skarpt blad och ett platt mothåll som säkerställer att materialet inte trycks ihop under kapningen. 

En riktigt vattendelare, som vi också kommer att återkomma till i den här texten, är valet av handtag. Eller kanske mer specifikt, om sekatören ska ha rullhandtag eller inte. Idén med rullhandtag är att den rörliga delen ska kunna fördela trycket mer jämnt över handen under arbetet, och därmed minska trötthet och förslitningsskador. Fantastiskt, säger en del. ”Aldrig i livet”, säger andra.  

ARS VS-8XR med rullhandtag, mellanstorleken bland sekatörerna i ARS VS-serie.
Foto: ARS-Nakaya.

Precis som för alla handhållna verktyg har batteritekniken gjort stora framsteg även inom sekatörer på senare år, och idag är de tidigare dyra och klumpiga lösningarna ersatta med kompakta och prisvärda produkter med riktigt fina batteritider. 

batteridriven sekatör
Foto: ARS-Nakaya. Batteridrivna FE-35PRO från ARS-Nakaya klipper grenar upp till 35 mm, och kommer med tre batterier.

För den som är i stånd att köpa en ny sekatör i dagsläget är utbudet stort, och produktlösningarna många. Men en bra utgångspunkt är såklart att börja med de som kan området bäst, från tekniska detaljer till praktiskt handhavande, och sedan själv testa grejerna på fältet. 

I det här reportaget har vi pratat med några av de vassaste tillverkarna av både manuella och batteridrivna sekatörer, plus ett helt gäng slutanvändare som inte skräder orden när det kommer till omdömena. 

sekatör, batteridriven sekatör
Foto: Bacho. Bachos batteridrivna sekatör BLC23 har en kapacitet för grenar upp till 35 mm.

PREMIUM SÄLJER BÄST

Har du för vana att läsa tester för beskärningsverktyg, så är du säkert bekant med de Ferrari-röda sekatörerna från ARS. Under senaste år har den japanska tillverkarens produkter vunnit nära nog alla ledande marknadstester som går att vinna. Och frågar du proffsen i parkerna, trädgårdarna och plantskolorna om vilken som är deras ”go to”-sekatör, så är det som regel ett redskap från ARS, eller möjligtvis Schweiziska Felco, som de halar upp ur hölstret. 

sekatör
Foto: Felco.  En av de mest populära 
sekatörerna bland proffsen: Felco 12.

Flaggskeppet i ARS sortiment är den storsäljande VS-serien, en samling premiumverktyg med skärblad av hårdkromad stål och livstidsgaranti som ligger bekvämt i handen och kommer i tre storlekar med kapacitet för grenar upp till 25 mm. 

En stor del av hemligheten till den höga kvalitén i ARS produkter är att man utöver sekatörer även tillverkar betydligt dyrare industrisaxar, produkter med en prislapp på 6 000–8 000 kr beroende på storlek. Mycket av den avancerade teknik som är nödvändig för att tillverka dessa avancerade industrisaxar, metoder för härdning till exempel, följer sedan med ”på köpet” vid tillverkningen av sekatörerna. 

– För tjugo år sedan var det mestadels yrkesfolk som köpte ARS, säger Lasse Pahlberg, vd för ARS-Nakaya Scandinavia, som är generalagent för ARS i Sverige. Så är det förvisso fortfarande. Vi har till exempel mycket pomologer, kräsna trädgårdsmästare och olika typer av fruktbeskärare bland kunderna. En trend är dock att allt fler privatpersoner börjat köpa ARS. Det som är speciellt för Sverige är också att det är VS-serien, våra premiumsekatörer, som säljer bäst. Så är det inte alls i övriga världen och Europa. Det här har japanerna också varit på oss om. Egentligen säljer vi i Sverige ”för mycket” per capita av premiumsortimentet. Det tyder på att svenskarna vill ha toppkvalitet.  

Foto: ARS-Nakaya. Lasse Pahlberg, vd för ARS-Nakaya Scandinavia.

Foto: ARS-Nakaya. ARS stångsekatör Helium finns i två längder: 2 och 4 meter.

Vad beror det på?

– Mycket tror jag har att göra med att lågpris- och mellansegmentet har blivit så stort, och att folk helt enkelt ledsnat på varuhusgrejer som inte håller. Privatpersonerna vill ha samma kvalitet som yrkesfolket, Sedan skiljer det trots allt inte så mycket i pengar mellan en halvbra och en riktigt bra sekatör. Det är några hundralappar. Och då får du en sekatör som du kan ha i många år om du tar hand om den. 

Vad är det viktigaste att tänka på då man väljer sekatör?

– Storleken är A och O. Att välja sekatör är som att köpa skor eller handskar. Många har fått för sig att de ska ha en så stor sekatör som möjligt, för de tror att de då kan klippa grövre grenar. Så fungerar det inte. En sekatör är anpassad efter längden på fingrarna. Där är våra förpackningar väldigt smarta, eftersom du kan prova handtaget utan att öppna förpackningen. Du behöver inte riva upp förpackningen som på andra fabrikat. Det är också viktigt att det är bra stål i bladen, att handtaget är smidigt och bra, och att det finns reservdelar.

Fast handtag eller rullhandtag?

– Vi brukar säga att ”Är du osäker, så ska du köpa ett fast handtag”. Då kommer du aldrig att bli besviken. Vissa kunder, kanske runt hälften skulle jag säga, behöver en kortare invänjningsperiod för att vänja sig vid rullhandtaget. För den andra hälften känns det bra direkt. Men visst är det också många som backar direkt när man säger rullhandtag. Har man väl fått dem att testa så ramlar de dock oftast dit. Det kan vi se på statistiken för reservdelar. Det är många som byter från fasta handtag till roterade, men ingen som byter från roterande handtag till fasta. 

När det kommer till de ergonomiska aspekterna av att jobba med rullhandtag, har Lasse i princip bara positiva saker att säga.  

– Vi vet att rullhandtag är bra. Kommer det en till exempel en kvinna till oss och har problem med händerna, då rekommenderar vi som regel alltid den kunden att använda rullhandtag. Vi vet av erfarenhet att hon kommer att få mycket mindre värk, mycket mindre problem. Det är ett mönster som vi ser om och om igen. 

Det är också, menar Lasse, stor skillnad på rullhandtag och rullhandtag. 

– För många år sedan hade vi en visning för på Gripsholms Slott. Alla deras trädgårdsmästare hade rullhandtag från en annan tillverkare. Många av dem hade tidigare varit tvungna att besöka sjukgymnaster till följd av arbetet med sekatörer. Många hade problem med händerna, andra hade svårt att sova och ”myror” i handlederna. När de fick testa våra rullhandtag så bytte samtliga till dem. Och när vi följde upp hur det gått, så var deras problemen i princip borta. 

Även om det är VS-serien som ARS är mest kända för, så tillverkar man även batteridrivna sekatörer. 

– ARS har tillverkat batteridrivna sekatörer i ganska många år, säger Lasse. De tidiga modellerna med ryggbatteri var dock ganska klumpiga, och framför allt dyra. De kostade 17 000–18 000 kr. Det var kommuner och vissa företag som köpte någon enstaka. De modeller vi säljer idag har integrerat batteri och kostar runt 5 000–6 000 kr. De har vi sålt massor av, och de har fungerat jättebra. Det är nästan så att vi är lite förvånade att det inte varit mer problem med dom. En del får också de här batterisekatörerna av försäkringskassan, istället för att de ska vara sjukskrivna.

ETT BATTERI, TVÅ VERKTYG 

Den tillverkare som faktiskt var först med en batteridriven sekatör på marknaden är franska Pellenc. Pellenc, som jobbat med batteritekniker sedan 1974, har idag ett brett sortiment av batterier och maskiner, företrädesvis ämnade för ”miljömedvetna proffs” inom grönytebranschen. Alla Pellencs maskiner är också anpassade till ryggbatteri. 

Pellencs största marknad för batteridrivna sekatörer var initialt vinindustrin, mycket på grund av att Pellenc också säljer särskilda traktorer för vinodling. Man kunde helt enkelt ta mycket av tekniken från traktorerna och skala ned den till andra batteridrivna maskiner. 

– De första kunderna för batteridrivna sekatörer utanför vinindustrin var entreprenörer som hade mycket beskärning, till exempel kunder som sysslade med äppelodling, säger Christian Hjortmar, vd för Stads & Park produkter, som är generalagent för Pellenc. Det var den marknad som finns runt 2012. 

Foto: David Liljefors. Christian Hjortmar, vd för Stads & Park produkter.

Foto: Pellenc. Batteridrivna Prunion från Pellenc grejer grenar upp till 45 mm.

Pellenc erbjuder idag två stycken batteridrivna sekatörer: Vinion som klarar upp till 30 mm tjocka grenar, och Prunion som klarar grenar upp till 45 mm. 

En fördel med Pellencs nya batterier är också möjligheten att koppla ett andra verktyg, en liten batteridriven grensåg till exempel, till samma batteri. 

– Det största utmaningen då vi startade Stads & Park 2012 var att intresset för batteriprodukter fortfarande var ganska begränsat, säger Christian. Det var egentligen bara kyrkogårdsförvaltningarna som var intresserade, de tänkte mer på ljudnivå och ergonomi för de anställda. Hos entreprenörer och fastighetsbolag var intresset väldigt svalt. De menade att tekniken var relativt oprövad, och att den upplevdes som dyr. 

Den batteridrivna sekatör som Pellenc erbjöd 2012 kostade omkring 17 000 kr. Idag kostar de nya maskinerna cirka 10 500 kr inklusive batteri. Då får du också ett betydligt bättre och mer exakt verktyg, med fler funktioner att tillgå. 

– På de nya sekatörerna kan du till exempel ställa in hur mycket sekatören ska öppna sig, förklarar Christian. Det finns en sensor som känner av hur mycket sekatören öppnas. Numera finns dessutom möjligheten att montera sekatören på en stångadapter. Pellenc har flera varianter av adaptrar, från en meter och upp till två meter. Idag är det också många som köper sekatörer för att bli mer produktiva och att minska belastningen på händerna. Förra året såldes cirka 40 000 batterisekatö­rer runt om i världen.

Foto: Pellenc. Pellencs sekatör Prunion med stångadapter.

Vad är viktigt att tänka på då du väljer batterisekatör?

– Vikten på maskinen är väldigt viktig. Över tid så är det stor skillnad på en sekatör som väger 800 gram och en som väger 1,2 kg. Beroende på vem som använder sekatören så behöver man välja en storlek som passar ens händer. Inom beskärning arbetar det till väldigt mycket tjejer, och de har som regel lite mindre händer. Det är viktigt att arbeta ergonomiskt, särskilt om du jobbar längre pass. 

En annan aspekt är batteritiden. Idag vill du ha ett batteri som räcker hela arbetsdagen, utan att du ska behöva ladda det.

Möjligheten att byta slitdelar som blad, fjädrar och dämpning på sekatören är också viktigt. Det ökar inte bara livslängden på sekatören, det är också lite av ett statement att man väljer att jobba hållbart. 

Foto: Bacho. Att kunna byta slitdelar som blad och mothåll är en viktig egenskap för kvalitetssekatörer.

–  När du köper en batterisekatör ska du också tänka på underhåll och service, säger Christian. Du vill ha en återförsäljare som kan serva maskinen. Köper du en batterisekatör på nätet idag så är den ofta i princip omöjliga att laga. Vem ska reparera den? Det kan du glömma. Det är avancerad teknik i ett väldigt litet utrymme.

SKRIVEN AV
David Liljefors