“En helt ny nivå för elektriska kompaktlastare”

Avants nya elektriska kompaktlastare har världsunikt termiskt hanteringssystem
“En helt ny nivå för elektriska kompaktlastare”

DMG var plats på Avants jättefabrik utanför Tammerfors där Avant, inför en utvald skara branschfolk och journalister, visade upp de nya elektriska kompaktlastarna e513 och e527 – maskiner som bland annat kommer med ett världsunikt termiskt hanteringssystem, kapacitet för tyngre redskap och drifttider på upp till sex timmar.

Historiskt sett har Avant varit tidiga på bollen när det kommer till eldrivet. Företagets första elektriska kompaktlastare, Avant e5, lanserades 2016. Två år senare (2018) kom uppföljaren Avant e6. Vid lanseringen av e513 och e527 har det således gått nästan sex år sedan sist.

Så vad har hänt under den tiden? Ganska mycket, är det korta svaret. Låt oss börja med att titta på batteritekniken. Alla Avants batterier tillverkas numera av Avants dotterbolag Avant Power. Under besöket i Tammerfors fick vi möjlighet att besöka den ultramoderna batterifabriken, där industrirobotar ombesörjer en stor del av arbetet.


Presentation av de nya kompaktlastarna på Avants fabrik i Tammerfors. Foto: David Liljefors. 

De nya kompaktlastarna är utrustade med Avants nya OptiTemp-batterier som inte bara är betydligt mer energitäta än tidigare modeller. De kommer också med ett flerskiktskydd och ett patenterat termiskt hanteringssystem som bevarar batteriernas kapacitet vid extrema temperaturer – något av en game changer för många användare i kalla nordiska länder, om man ska tro vad som kommunicerats.

Drifttiden då? Vid ”medelhårt arbete” ligger den på tre timmar för 13 kWh-modellen e513 och sex timmar för 27 kWh-modellen e527. Just batteripaketet är egentligen också det enda som skiljer de två modellerna åt.

ÖKAD MAXIMAL LADDNINGSSTRÖM

Jämfört med föregångarna e5 och e6 har den maximala laddningsströmmen ökats med 50 procent. För e513 och e527 betyder detta, mer specifikt, att batteriet laddas på cirka sex timmar. Alternativt på 1,5 timmar via snabbladdning. Här handlar såklart allting om användning. Hur mycket, och på vilket sätt, kommer du att använda din kompaktlastare?

Nya e513 och e527 har, bland annat, kapacitet för större redskap än föregående modeller. Foto: Avant. 

De nya kompaktlastarna drivs av två elektriska motorer, en för hydrauliken och en för externa hydrauliska funktioner som lastbom och styrning. Både maskinerna har en lyftkapacitet på 900 kg, en maximal lyfthöjd på 279 cm, en maxhastighet på 10 km/h och ett hydraulflöde på 30 l/min.


Maximal lyfthöjd: 279 cm. Avants e527-modell in action. Foto: Avant. 

Utöver en helt ny design kommer e513/e527 även med en uppdaterad multifunktionsdisplay som tillhandahåller detaljerad information om exempelvis batteriets status, temperatur, energiförbrukning, driftstid, oljeflöde för externa hydrauliska funktioner samt underhållsbehov.

Värt att nämna är också att maskinerna är utrustade med IoT-boxar och framtidsäkrad mjukvara. Enkelt uttryckt innebär det att de är ständigt uppkopplade enligt samma princip som moderna personbilar. Detta öppnar upp för möjligheter som att att pusha ut uppdateringar via molnet, och utföra viss felsökning på distans.

SKRIVEN AV
David Liljefors