DMG testar hörlurar

Det vore lätt att anta att ett bra hörselskydd ska dämpa ljud så mycket som möjligt. I verkligheten ska de filtrera bort det skadliga ljudet. Du vill skona hörseln, men ändå kunna höra vad arbetskollegorna säger. Eller hur? Se därför till att välja hörselskydd med medhörning. Och välj med omsorg. Och hör sen!
DMG testar hörlurar

Tiden läker alla sår. Det stämmer i mycket, men inte när det gäller nedsatt eller rent av förlorad hörsel. En sådan skada består för resten av livet.

Därför är det viktigt att välja ett par ordentliga hörselskydd med omsorg. Och för arbetsgivaren är det rent av ett krav att tillgodose sina anställda med ordentliga hörselskydd i särskilt bullriga miljöer, reglerat av Arbetsmiljöverket. Vilka krav som ställs finner du i särskild ruta här intill. Du bör också vara uppmärksam på hur ofta och hur länge du utsätter din hörsel för buller. Även en mycket kort period av högt buller kan ge bestående hörselskador.

Att välja rätt hörselskydd är alltså viktigt. Se därför till att lurarna sluter tätt. Tänk också på hur dämpningen påverkas av bågarna för dig som bär glasögon och/eller skyddsglasögon. Dämpningseffekten kan också påverkas beroende på om hörselskydden bärs med hjässbygel eller om de sitter monterade på en hjälm.

Samtliga hörselskydd i detta test är testade enbart med hjässbygel och testet har skett under verklighetens förhållanden. Resultatet speglar testpanelens egna intryck, efter olika förutsättningar.

arbetsmiljöverket
SÅ HÄR GJORDE VI TESTET
Testpanelen består av tre personer, med helt skilda yrkesbakgrunder. Samtliga med god erfarenhet av hörselskyddskåpor.

jury

Från vänster: Gustav Svan, Peter Nilsson och Torbjörn Karlsson.

Peter Nilsson driver däckverkstad, där hjultvätt, däckmaskiner och kompressor står för mycket buller.

Gustav Svan är också egenföretagare, som byggprojektledare. Van att arbeta på byggarbetsplatser och liknande miljöer, där buller oftast är ett faktum.

Torbjörn Karlsson är kommunanställd inom parkförvaltning. Även han använder hörselskyddskåpor med medhörning i sitt dagliga jobb.

Trion har testat hörselskyddskåporna i testet i sina respektive yrkesroller samt därtill diskuterat och jämfört dem tillsammans i grupp.

Betygen är baserade på testlagets gemensamma uppfattning.

 

S. 44_872 S. 45_872 S. 46_872 S. 47_872S. 48_872

SKRIVEN AV
DMG
DMG - Den Moderna Grönytan, en tidning för alla grönyteproffs!