Vertical Forest

Hur får man plats med 900 träd, 5 000 buskar och 11 000 perenner på en yta motsvarande en halv fotbollsplan på gångavstånd från centralstationen i en av Europas största städer? Svar: Man bygger på höjden. DMG har besökt Vertical Forest i Milano, italienska Boeri Studio tagit begreppet ”klimatsmart byggande” till en helt ny nivå.
Vertical Forest

Vi befinner oss i den nyanlagda parken i Porta Nuova, Milanos finansdistrikt som fått sitt namn efter stadens välbevarade stadsport några kvarter söderut, och sägs vara det rikaste området i sitt slag i Europa. Det är antagligen lika bra, eftersom lägenheterna i de två byggnaderna framför oss kostar från cirka 100 000 kr per kvadrat för en tvåa på de nedre våningsplanen upp till ”privat förhandling” för de mer extravaganta sviterna.  

Vertical forest, eller Bosco Verticale som Milano-borna kallar sitt nya landmärke, består av två stycken 76 respektive 111 meter höga bostadshus ritade av italienska Boeri Studio och uppförda av byggherren COIMA mellan 2009–2014. De lägre av tornen (Torre D) har 18 våningar, medan det högre (Torre E) har 26. Tillsammans inrymmer de 400 lägenheter från cirka 70 m² till den 500 m² stora panoramalägenheten längst upp i Torre E. 

Båda byggnaderna erbjuder också sina gäster gym, förvaringsutrymmen, parkeringsgarage, 24/7-reception och en lounge med fullutrustat kök som kan bokas för möten, fester och andra event. Hela komplexet är självförsörjande på energi från solpaneler och använder ett eget kretsloppssystem för vatten- och avlopp.

Det mest anmärkningsvärda med Vertical Forest är dock såklart växtligheten, den ”vertikala skog” som gett byggnaderna dess namn och unika karaktär 

Utspridda på terrasser med en sammanlagd yta av 8 900 m² finns totalt sett ett 80-tal arter representerade, fördelade på sex kategorier: små träd (upp till 1,5 meter), stora träd (över 1,5 meter), små buskar (upp till 2 meter), stora buskar (över 2 meter), klätterväxter samt övriga mindre perenner. 

Omräknat till ”horisontell” skogsmark skulle den totala växtligheten motsvara ett område på 2 hektar (20 000 m²). Det är en ”djungel” som varje år inte bara tar upp cirka 44 ton C02 per år – utan även förbättrar luftkvaliteten genom att absorbera skadliga partiklar, reglera temperaturen, minska buller och fungera som habitat för viktiga fåglar och insekter. 

Läs hela reportaget här.

SKRIVEN AV
David Liljefors

FLER REPORTAGE

VISA FLER