Urban golf

Bland tennisbollar och Instagram-profiler i Göteborgs industrikvarter.
Urban golf

Trött på dyra greenfees, snobbiga etikettsregler och medelålders män pressveckskläder och skärmkepsar? Eller tycker du bara att det är skit är värdefulla naturresurser plöjs ned till fördel för vuxenlekplatser, som dessutom måste vattnas till förbannelse? 

Urban Golf är en enkel, anspråkslös, hållbar och kostnadseffektiv form av den klassiska golfsporten som kan spelas i stadsmiljöer och inte kräver mycket mer av deltagaren än en ödmjuk inställning till livet i stort. I slutet av juni, 2018 spelades den första tävlingen på svensk mark i de ruffa industrikvarteren i Ringön i Göteborg.   

Att spela Urban Golf handlar mycket om inställning. Visst finns det regler, men väldigt lite skrivet i sten. Spelet kan, och bör anpassas efter platsen där man spelar och deltagarna nivå och paragrafryttare undanbedes bestämt. Det viktiga är att ha kul.   

Svårt läge i ”ruffen” i industrikvarteren på Ringön.

En av de största skillnaden mot ”vanlig” golf är att man på grund av inte spelar med en traditionell golfboll. Tennisbollar, beach-tennisbollar eller squashbollar är vanliga alternativ. För den mer avancerad golfaren fungerar även olika typer av mjuka träningsgolfbollar. Enligt uppgift ska almostGOLF-bollen möjligtvis vara den med bäst känsla. 

Att göra birdie, par eller boogie består heller inte av att rulla ned bollen i ett fysiskt hål, utan att träffa exempelvis en soptunna, container eller ett träd. Alternativt att rulla bollen över gatbrunn eller under parkerad bil. 

Urban Golf spelas med fördel i områden utan tät trafik eller stora folkmassor, som industriområden, parker eller business-områden utanför arbetstid. 

MUSIKPRODUCENTER OCH INSTAGRAM-PROFILER

Ett perfekt område för urban golf är Ringöns ruffa hamnkvarter i Göteborg med dess industrilokaler och nedlagda järnvägsspår. Här gick också Sveriges officiellt första turnering i Urban Golf av stapeln. Tävlingen var ett samarbete mellan klädföretaget Elvine och filmskaparen och golfprofilen Erik Anders Lang.   

Erik Anders Lang började sin karriär som protegé till fotografen David LaChapelle och har bland annat gjort sig känd som upphovsman till den stjärnspäckade golfdokumentären Be the Ball, som programledare till tv-serien Adventures in Golf – och inte minst för sitt tidigare äktenskap med världsartisten Sia Furler.

– Jag såg Eriks film om Urban Golf och blev helt såld, säger Malin Kiriazidou, Marketing Manager på Elvine. Det är en sport som går helt i linje med Elvines filosofi om en avslappnad attityd till livet och en lustfylld livsstil i stan. Det var verkligen en glädjerush att ha Erik och hela hans produktionsteam på plats i Göteborg. 

Filmskaparen och golfprofilen Erik Anders Lang i tv-serien Adventures in Golf där han bland annat testar golf på världens högsta golfbana (Leh Golf Course i Indien) och i jättestaden Mumbais slumkvarter.

Det var onekligen ett färgstarkt gäng deltagare som samlades på Ringön för tävlingen. Här fanns, utöver Erik Anders Lang också musikproducent Christoffer Berg som jobbat med The Knife och Depeche Mode, Jonas Nyberg från en av Göteborgs främsta tatueringsstudios (Kosmos Tattoo) samt Instagram-profilerna Nicole Rydén Lagerdahl och Jorn Rohde. 

Ett halvdussin hål avverkades och deltagarna ställdes på svåra prov i form av ”doglegs” in på smala tvärgator, besvärliga lägen i ”ruff” bestående av krossat tegel och bollar som försvann in under stängslet på låsta industriområden. Efter att den sista containern träffats avslutades tävlingen med mingel på det lokala mikrobryggeriet Vega på Ringön. 

Vem som vann? I sann Urban Golf-anda var det väldigt få som brydde sig. Alla hade hur som helst väldigt roligt. 

Nyfiken på hur det kan se ut ”live”? Sök efter World Urban Golf Day på Youtube. Där finns ett gäng klipp att grotta ned sig i. 

SKRIVEN AV
David Liljefors

FLER REPORTAGE

VISA FLER