SVT-profilen: “Sekatören är ett av mina viktigaste redskap i trädgården”

SVT-profilen: “Sekatören är ett av mina viktigaste redskap i trädgården”

John Taylor är utbildad trädgårdsmästare. I tjugo års tid arbetade han som slottsträdgårdsmästare på Slottsträdgården i Malmö, där han byggde upp och utvecklade trädgården till en sevärdhet. Han har också varit slottsträdgårdsmästare och konstnärlig ledare på Tjolöholms slott och skrivit flera böcker. Många känner såklart också igen honom som en av programledarna för SVT:s populära programserie Trädgårdstider. 

Just nu är John aktuell med det nystartade företaget Dryg Cider, som odlar cider-äppelträd som importerats från Frankrike. 

Foto: Helen Linsjö/Sofiero. John Taylor på Tjolöholms slott.

– Sekatören är ett av mina viktigaste redskap i trädgården. Eftersom jag numera har 3 000 äppelträd, så använder jag sekatör ganska ofta. Just nu är det mycket beskärning av unga träd. Jag använder också sekatör till att klippa rosor, och för jobb som att skära upp kanter och öppna förpackningar.

För tillfället använder John sekatörer från tre olika tillverkare. Huvudsekatören kommer från ARS. John har samtliga tre modeller från VS-serien: ARS VS-7XZ, ARS VS-8XZ och ARS VS-9XZ. Utöver ARS-trion omfattar verktygsarsenalen även tre stycken trotjänare i form av äldre Felco 2-sekatörer som följt med genom åren, samt en sekatör från Fiskars som används mer sällan. 

Vad tittar du först på när du ska välja en sekatör?

– Låskonstruktionen ska man känna lite extra på. Sekatören ska vara lätt att öppna, men den ska också hålla sig ordentligt stängd. Den får inte öppna sig i fickan. Ett bra tips är att testa stabiliteten genom att ta ett handtag i varje hand och vricka på dem. Det ger en indikation på om det finnas risk att delarna snart behöver spännas. Sedan ska en sekatör naturligtvis hålla för kraftiga klipp, inte bara till sommarblommors stjälkar. Till det kan man använda en sax.

Hur ställer du dig till rullhandtag?

– Många som använder dem tycker ju att det är det bästa som finns. Personligen hatar jag rullhandtag. Jag skulle till och med säga att det är en arbetsmiljöfråga. För mig är det väldigt binärt. Jag vill ha ett fast handtag att hålla i när jag klipper. 

Kör du något batteridrivet?

– Nej, inte just nu. Men om något år så kommer jag antagligen att göra det. Det blir ändå ganska mycket belastning för handlederna. Än har jag inte bestämt mig, men jag har några alternativ som jag ska titta på. 

Jag läste att du har en riktigt gammal favoritsekatör, gjord efter en 1800-talsmodell. Har du den kvar?

– Jo, den har jag kvar. Den har trähandtag och är från Cornwall. Det är en bra sekatör. Fästet för att låsa den har gått sönder, men det har jag kunnat ersätta med en vajer. Den är egentligen en aning för lång, men det ligger bra i handen, och det är trevligt med trähandtag. Den använde jag ganska mycket i Slottsträdgården i Malmö. Och visst plockar jag fortfarande fram den ibland.

SKRIVEN AV
David Liljefors

FLER REPORTAGE

VISA FLER