Nyhetstätt på Svenska Maskinmässan

Årets upplaga av Svenska Maskinmässan bjöd på många nyheter
Nyhetstätt på Svenska Maskinmässan

Strålande solsken och över 100 utställare. DMG var på plats när den fjärde upplagan av Svenska Maskinmässan arrangerades på Solvallas travbana utanför Stockholm.

För dig som inte hade möjlighet att närvara på maskinfesten, här är ett axplock av vad som visades.


YstaMaskiner visade flera nyheter på mässan. En av dem var den här hydrauliska sopvalsen från Padagas med flytlägesfäste och uppsamlingsbox för frontmontering på lastmaskin, teleskoplastare eller frontlastare. YSTA SV 280HB Proffs HD är produktnamnet du ska lägga på minnet.

Norska Tokvam visade bland annat upp nya plogar samt lösningar för traktorbaserad klippning/röjning. På bilden: Per från Tokvam med en ny, hydraulisk kranarm för kättingröjare AT 500 R, som passar traktorer från 130 hk/6 ton, och kommer med en räckvidd på hela 5 meter.

E4:an fick stängas av, och poliseskort kallas in, för att Caterpillars återförsäljare av Zeppelins största maskiner skulle komma på plats inför mässan. Här visar Torbjörn upp bandschaktaren D10, ett monster på 70 ton som företrädesvis säljs till kunder inom gruvindustrin i norra Sverige.

Engcon hade bland annat med sig två stycken helt nya tiltrotatorer med lastkännande hydraulik och Engcons unika tillsats EC-Oil, för maskiner på 2–4 respektive 14–19 ton. Här visar Aki från Engcon upp den större av dem, EC319, som för dagen var monterad på en eldriven grävmaskin från Develon, DX165W Electric.

Eldrivet var inte oväntat hett bland utställarna. På mässan visade Giant upp de här två elektriska minilastarna, G2200E och G2700E – maskiner som båda går att beställa med batteripaket i tre storlekar, och levererar drifttider upp till 8 timmar. Perfekt för kyrkogårdsförvaltningen, bostadsrättsföreningen eller den miljösmarte lantbrukaren.

Wacker Neuson, som redan rullat ut flera nyheter inför sommarsäsongen, hade en av mässans mest välbesökta montrar. En av maskinerna som rönte störst intresse var hjulgrävaren EW100, som sticker ut från konkurrenterna med en högre effekt i hydraulsystemet, och en maxhastighet på hela 40 km/h.

Räckvidd deluxe. När Björn från KH-Maskin skulle posera med Kobelcos long reach-grävare SK260LC-11E LR, som i sitt största/längsta utförande når nästan 11 meter, var det bara att ta till vidvinkelobjektivet. Perfekt för exempelvis jobb som rensning av diken/kanaler, muddring eller grävning av större schakt.

Kramer visade upp en ny version av sin fyrhjulsdrivna hjullastare 8085, som bland annat kommer med en uppdaterad hytt samt fyra smarta körlägen (Power, Eco, Road, CSD) som inte bara möjliggör optimerad användning av maskinen i alla arbetssituationer, utan även upp till 10 procent mindre bränsleförbrukning.

Stor maskin, stort leende. Unikt för Pronars trumsikt MPB 20.55gh, som också finns med elektrisk motor, är att trumman kan vinklas. En riktigt kapabel maskin som hanterar sortering/separering av material såsom jord, sand, grus, aska, slagg, kompost och biobränsle.

Mer eldrivet. Albert från Liebherr visade stolt upp den nya, helt elektriska versionen av Liebherrs hjullastare L 507, som kort och gott fått tillägget E, och som med normal arbetsbelastning har en drifttid som landar på rätt sida om den magiska gränsen ”en hel arbetsdag”.

Komatsu hade flera nya maskiner på mässan. En av dem ser du här, PC33E, Komatsus nya eldrivna minigrävare i 3-tonsklassen, som bland annat fått ett nytt luftfjädrat förarsäte och 3,5-tums LCD-skärm, och vars batteri kan snabbladdas från 20–100 procent under lunchrasten.

Bomag visade upp flera batteridrivna stampar på mässan. På bilden: Gustaf med den kompakta modellen BT60, som trots en vikt på blygsamma 58 kg levererar en packningskraft på hela 15 kN.
SKRIVEN AV
DMG
DMG - Den Moderna Grönytan, en tidning för alla grönyteproffs!