Ikoniska parker: Terra Nostra

På Azorernas största ö São Miguel, drygt två timmars flygresa rakt ut i Atlanten från Portugals västkust, hittar du den 12,5 hektar stora parken och botaniska trädgården Terra Nostra – ett unikt subtropiskt grönområde som, utöver hundratals träd- och växtarter från världens alla hörn, även inrymmer ett parkslott, vindlade kanaler med färgglada karpfiskar och flera termiska källor.
Ikoniska parker: Terra Nostra

På Azorernas största ö São Miguel, drygt två timmars flygresa rakt ut i Atlanten från Portugals västkust, hittar du den 12,5 hektar stora parken och botaniska trädgården Terra Nostra – ett unikt subtropiskt grönområde som, utöver hundratals träd- och växtarter från världens alla hörn, även inrymmer ett parkslott, vindlade kanaler med färgglada karpfiskar och flera termiska källor.

Det är inte för inte som Azorerna ofta kallas ”Europas bäst bevarade hemlighet”. Lite av ett projekt är det trots allt att ta sig till någon av de nio små vulkaniska öarna som till synes verkar ha spritts lite på måfå i Atlanten, 1 500 kilometer från Portugals västkust. Men för de som väl gör sig mödan väntar en helt unik naturupplevelse, som du dessutom inte behöver dela med särskilt många andra besökare.  

São Miguel, eller ”Ilha Verde” (den gröna ön) som ön ofta kallas i folkmun, är Azorernas största ö och administrativa centrum. Någon stor ö är det dock inte. Betydligt mindre än Öland som jämförelse. Men där slutar också alla likheter. 

MÅNGA VULKANISKA EXPLOSIONER

En knapp timmes bilfärd österut från huvudstaden Ponta Delgada, belägen i en sju kilometer stor krater från en av São Miguels många vulkaniska explosioner genom åren, ligger den plats som än idag starkast är förknippad med vulkanisk aktivitet, staden Furnas. Redan från toppen av närliggande Pico do Ferro kan du känna doften av svavel, och se pelare av rök och ånga stiga mot himlen. Här kan du också stanna till för en Cozido, Azorernas rustika nationalrätt bestående av kött och lokala grönsaker som tillagas med termisk värme nere i jorden. 

Mitt i staden, bokstavligen, ligger parken och den botaniska trädgården, tillika ett av hela Azorernas största besöksmål, Terra Nostra. Pandemin till trots, besöktes parken av 175 000 människor bara under 2021. 

NORDAMERIKANSKA TRÄD

En kort historielektion hinner vi med innan det är dags att möta upp vår guide för dagen. Historien om Terra Nostra börjar redan på 1700-talet, 1780 för att vara mer exakt, då USA:s konsul i São Miguel vid tiden, Thomas Hickling, byggde ett enklare sommarresident med tillhörande trädgård på platsen. För att känna sig hemma planterade han även ett antal träd från Nordamerika runt huset. 

1848 köpte köptes fastigheten av portugisen Visconde da Praia som i sann nybyggaranda utökade parkens domäner med fler nya dammar och planteringar, och ersatte Hicklings modesta bygge med det vitkalkade parkslott, Casa do Parque, som än idag dominerar området strax innanför parkens grindar. 

Efter att da Praia planterat sin sista stickling 1872 tog Viscondes son Marquis da Praia e Monforte över stafettpinnen från fadern, och tog både brittiska och portugisiska trädgårdsarkitekter till sin hjälp för att anlägga ytterligare vattenanläggningar samt konstgjorda grottor, och skeppa in hundratals träd från Nordamerika, Australien, Asien, Nya Zeeland, Kina och Sydafrika som planterades i parken.  

Efter en period av bristande underhåll i början av 1900-talet köptes parkområdet, tillsammans med ett stycke närliggande mark av den portugisiska entreprenören Vasco Bensaude som lät renovera det svårt eftersatta området.

KURRAGÖMMA 

Fast forward till februari 2022, och vårt besök i parken. Trädgårdsmästaren och lantbruksingenjören Carina Costa är bokstavligen uppväxt i Terra Nostra. Här, inne i själva parken, bor nämligen fortfarande hennes pappa Fernando, tillika Terra Nostras chefsträdgårdsmästare. Idag ansvarar de tillsammans för driften av parken, tillsammans med team bestående av ett dussintal trädgårdsarbetare. Utöver sedvanligt underhåll har Carina även hand om och odling och plantering av nya växter i parken, samt identifiering och katalogisering av befintliga arter. 

Trädgårdsmästaren och lantbruksingenjören Carina Costa ansvarar för driften av Terra Nostra tillsammans med sin pappa Fernando.

– Terra Nostra var min lekpark, säger Carina. Här växte jag upp. Här lekte jag kurragömma och lärde mig att klättra i de stora träden. 

42-GRADIGT VATTEN

Den överlägset mest fotograferade platsen i Terra Nostra är den stora termiska poolen strax innanför grindarna med Visconde da Praia tidigare nämnda skrytbygge och 240-åriga europiska ekar (parkens äldsta träd) som fond. 

Terra Nostras stora termiska pool har en konstant temperatur på 37 grader C. I bakgrunden syns Visconde da Praias parkslott Casa do Parque.   

Här strömmar 42-gradigt vatten från en naturlig källa utanför parken ned i det brungula vattnet, där det svalnar av till runt 37 grader. Perfekt badtemperatur en ”vinterdag” som denna med andra ord, även om temperaturen på Azorerna sällan droppar under 15 grader, oavsett tid på året. Ett tips på förhand dock: Ta inte med vita badkläder till Terra Nostra. Det mineralrika vattnet har en tendens att färga ljusa tyger bortom räddning.  

“Vattnet till Terra Nostras varma källor kommer till parken genom ett rörsystem”

Utöver den stora poolen finns även två mindre, mer undanskymda och något varmare termiska pooler i parken. I parkens ”jacuzzis” är temperaturen runt 39 grader, och vattnet är dessutom betydligt klarare. 

– Vattnet till Terra Nostras varma källor kommer till parken genom ett rörsystem som endast använder gravitation, säger Carina. Vi behöver därför inte använda någon energi att få vattnet till parken.

Sugen på ett dopp? Ett alternativ till parkens stora termiska pool är parkens ”jacuzzis”. Här är temperaturen konstant runt 39 grader, och vattnet är dessutom klarare. 

Bortom poolen och Casa do Parque breder den historiska delen av Terra Nostra ut sig i all sin prakt, parkens mest skötselintensiva område där inspirationen från engelska 1800-talsträdgårdar tydligt gör sig tillkänna. Vi passerar pappa Fernandos hus och korsar parkens slingrande kanal från 1872, där röda och brandgula koifiskar kryssar fram i skuggan av stora tulpanträd. 

ETT ANTAL PARKARBETARE

Vid parkens endemiska trädgård, ett inhägnat område med lokala växter från Azorerna som Carina jobbat med sedan 2018, träffar vi på att antal av Terra Nostras parkarbetare. En traktor lastad med växtmaterial passerar förbi. Två män sopar gångar med bambuborstar. Längre bort lagar en man ett staket, också det av bambu, som verkar vara ett gångbart material i parken. 

– Vi har tillgång de mesta av den moderna utrustning som normalt finns i parker, från lövblåsare till häcksaxar, gräsklippare och trimmers, säger Carina. Men vi försöker också att använda ekologiska material och manuella skötselmetoder där det är möjligt. Sedan föredrar många [parkarbetare] faktiskt också manuella häcksaxar och bambusopborstar framför modern utrustning.  

Bambustaketen primära syfte är inte, som man kanske skulle kunna tro, att skydda växterna från yttre påverkan och/eller skadegörelse. 

– Tidigare var det ett problem att folk helt enkelt stal plantorna, säger Carina. Bambustaketen håller som regel i tre, fyra år innan de behöver bytas ut. Fuktigheten i luften gör att de ruttnar med tiden.  

EUROPAS STÖRSTA SAMLINGAR

Den historiska delen av parken inrymmer också några av Europas största samlingar av arter som exempelvis kottepalm (85 arter), bromelia (100 arter), ormbunke (300 arter) och kamelia (600 arter). Plus Azorernas enda två exemplar av Wollemitall, ett barrträd som upptäcktes i Australien så sent som 1994.

– En personlig favorit är Kamelia-samlingen, säger Carina. Kameliorna blommar nästan året om här i Terra Nostra. En viktig anledning till att vi har så pass många är just att de tillför mycket färg under vintern, och att de går att plantera på skuggiga och svala platser där det annars är svårt att plantera andra växter.

Terra Nostra har över 600 arter av kamelior. En uppskattad egenskap hos kameliorna är att de tillför färg under vintern, och att de kan planteras på skuggiga platser.
 

Terra Nostra är en park med två sidor. Bortom de prydliga och välskötta trädgårdarna öppnar sig en mer vild och beväxt del av parken, där den inneboende känslan är att naturen är i förarsätet. 

– Vi gör inte jättemycket arbete och underhåll i den här delen av parken, säger Carina. Och vi planterar egentligen ingenting nytt. Det handlar mer om att röja bort gammalt växtmaterial och så vidare. 

Något av en gräns mellan dessa två världar är parkens mäktiga Ginko Biloba-allé där knotiga, nästan hundra år gamla träd skapar kulissen för vad som mycket väl skulle kunna vara den ultimata selfien. 

– Allén är en väldigt speciell plats på vintern, runt december när de röda och gula löven faller ned på marken och skapar en röd och gul matta, berättar Carina. Då är det många som kommer hit och tar bilder. 

Carina Cotsa på en av sina favoritplatser i Terra Nostra, Ginko Biloba-allén, som fungerar som en naturlig gräns mellan parkens välskötta trädgårdar och vilda delar.

En personlig Terra Nostra-favorit är den labyrint bestående av tusentals palmträd som sträcker sig ned från allén ned mot parkens östra delar. 

– Palmträden i den här delen av parken kommer två arter, och härstammar antingen från sydöstra Australien eller Nya Zeeland, säger Carina. I andra delar av parken finns palmer från till exempel Kanarieöarna.

Promenedstråk med palmer vid Terra Nostras slingrande kanal. 

En populär plats för parkens yngre besökare är The Sugar Bowl Belvedere, eller ”telefonerna” som de lokala kidsen kallar den praktfulla byggnaden. Anledningen är att ljudet vid lågmälda, hemliga samtal färdas mellan motsatta kolumner via det välvda taket. Missa heller inte bröllopsfotgrafernas favorit, den konstgjorda sjön precis nedanför backen, där skräckslagna brudar regelbundet tvingas ut på den vanskliga promenaden via en samling utlagda plattor till en plattform i vattensamlingens mitt. 

SUBTROPISK KNÖL

Terra Nostra har också vissa odlingar för frukt, grönsaker och örter. På den största av dem odlas Taro, eller ”inhame” det heter på Azorerna, en tropisk/subtropisk stamknöl med en hint av kronärtskocka som äts ungefär som potatis till kött eller fisk. 

– Parken odlar örter och vissa grönsaker till hotellet [Terra Nostra Garden Hotel, som ligger i anslutning till parken], säger Carina. Vi odlade betydligt mer för 20–30 år sedan när parken inte hade lika många besökare, och vi var beroende av inkomsten från odlingen för att kunna betala trädgårdsarbetarnas löner. Idag, när vi har fler besökare, kan vi använda de gamla odlingsområdena för att skapa nya trädgårdar och liknande

KATASTROF FÖR EKOSYSTEMET

Ett samtalsämne man inte kommer runt i dessa tider, förutsatt att man håller sig inom ämnet parkskötsel, är invasiva arter. 

– Där, säger Carina och pekar på en samling vita blommor med breda blad som klättrar längs en palm vid sidan av stigen. Doftviska är en av de arter som orsakar mest problem här på Azorerna. Du kan se dem nästan överallt på São Miguel. På 1800-talet togs en stor mängd nya arter till Azorerna då att man ville testa hur de fungerade i klimatet, och då var doftviska en av de växter som trivdes lite för bra. Det är ju en vacker blomma, så någonstans kan man förstå att man ville ta hit den. Men det är en katastrof för ekosystemet. 

SKRIVEN AV
David Liljefors

FLER REPORTAGE

VISA FLER