Världspremiär på klassisk mark

Husqvarna bjöd på en världspremiär på egna eventet Turf Day
Världspremiär på klassisk mark

Werder Bremens hemmaborg Weserstadion i Bremen var platsen för Husqvarnas event Turf Day som gick av stapeln 24 april. Inför samarbetspartners och särskilt inbjudna representanter från branschmedia presenterades nya lösningar inom områden som AI, AR och datadriven grönyteskötsel. Och en världspremiär inom segmentet hybridgrässkötsel.

Husqvarna har alltid haft en förmåga att välja spektakulära locations för sina events och pressträffar. 

Du som läser DMG regelbundet kanske minns Husqvarnas återkommande event Living City, som arrangerades i nöjesparken/friluftsområdet Jardin d’Acclimatation i Paris i höstas? Och vid Queen Elizabeth Park i London året innan. 

För vårens event, Husqvarna Turf Day, där fokus låg på skötsel av ytor inom fotboll och golf, var det alltså Werder Bremens arena Weserstadion på norra stranden av Weserfloden i Bremen, som hade bokats – en klassisk fotbollsborg med naturgräs och kapacitet för 42 000 besökare som invigdes redan 1924.

RUNDTUR PÅ WESERSTADION

Och visst var det en speciell känsla att ha en europeisk storstadion för sig själv under en dag. Under eventet bjöds DMG på en rundtur av området, inklusive stadions katakomber med omklädningsrum, presscenter och träningsfaciliteter. Och såklart utomhusområdet med träningsplaner, där vi för övrigt mötte Werder Bremens A-lagstrupp på väg tillbaka från träning. 

Efter lunch i arenans VIP-avdelning presenterades flera intressanta koncept inom dagens och morgondagens skötsel av sportytor. Bland annat pratade Husqvarnas produktchef Olle Markusson om utvecklingen av robotgräsklippare inom golf- och fotbollsbranschen, där Sverige i dagsläget är en av Husqvarnas bästa marknader med robotar på 260 golfbanor och 220 fotbollsplaner, motsvarande 16 respektive 10 procent av samtliga golfbanor/fotbollsplaner. 

Patrik Jägenstedt från Husqvarnas ”experimentverkstad” Advanced Development, Robotics & AI Lab presenterade också flera spännande lösningar för nästa generations robotgräsklippare och det område som populärt brukar kallas ”data driven lawncare” – teknik som i de flesta fall utvecklingsmässigt befinner sig någonstans mellan koncept och fungerande prototyper.  

INTERAKTIVT VR-GRÄNSSNITT

Några exempel är nya användningsområden för robotgräsklippare, till exempel att robotarna kan utrustas med så kallade ”pokers” som kan ta jordprover under klippningen), avancerade kameror som kan läsa av gräsets färg (NDVI index) och ett interaktivt VR-gränssnitt där användaren kan se och redigera gräsklipparens klippområde direkt i mobilen.


Weserstadions naturgräs upplyst av planens många värmelampor.

På plats fanns också Werder Bremens Head Groundsman, Tim Engelke, som berättade om den dagliga skötseln av Weserstadion och de närliggande träningsplanerna, en verksamhet som bland annat inkluderade robotgräsklippare som Husqvarnas flaggskeppsmodell Ceora. 


Hur mycket klipps av robotar? Tim Engelke, Werders Bremens Head Groundsman, berättade om den dagliga driften av Weserstadion. 

Så hur var det då med den där världspremiären? Efter den teoretiska genomgången fortsatte dagens program på en av Weserstadions träningsplaner, där den nya lösningen Hybrid Turf Dethatcher presenterades. 

Kort sagt handlar det om ett redskap för Husqvarnas befintliga åkgräsklippare P520DX/P525DX och P535HX som effektivt samlar upp organiskt grässpill (thatch) från hybridgräsplaner, vilket både förbättrar kvaliteten på gräset och på sikt förlänger livslängden på planen. 

FEM GÅNGER SNABBARE

Enligt Husqvarna ska Hybrid Turf Dethatcher, som finns tillgänglig både för hybrid- och HVO100-drift, kunna klara av att rensa en normalstor fotbollsplan från thatch på så kort tid som 30 minuter – upp till fem gånger snabbare än att göra samma jobb med traditionella gå bakom-dethatchers. 

Husqvarnas Hybrid Turf Dethatcher samlar effektivt upp thatch från hybridgräsplaner. Foto: Husqvarna.  

Andra fördelar inkluderar fyra inställningar för arbetsdjup, lågt marktryck (1 kg/cm2) och en praktisk uppsamlare på 80 liter. 

Planen från Husqvarnas sida är nu att introducera Hybrid Turf Dethatcher för de svenska fotbollsklubbarna, och då kanske särskilt de klubbar som redan använder robotgräsklippare. 

Faktum är dock att Hybrid Turf Dethatcher redan används i Europa i skrivande stund, till exempel av Premier League-klubben Burnley.

SKRIVEN AV
DMG
DMG - Den Moderna Grönytan, en tidning för alla grönyteproffs!