Utanför boxen

RTK-satellitteknik, virtuella gränser och multi-system där flera klippare delar på samma installation. Hur ”tänker” egentligen den nya generationen smarta robotgräsklippare, och hur kommer skötseln av parker, idrottsanläggningar, golfbanor och urbana grönytor att se ut i framtiden?
Utanför boxen

Det är måhända svårt att tänka sig, men nästa år kommer robotgräsklippare har tillverkats i ett kvarts sekel – ändå sedan Husqvarna lanserade sin första modell, solcellsdrivna Solar Mower, 1995 närmare bestämt. 

Länge lämnade tekniken dock mycket att önska. Vanligt för de tidiga modellerna var till exempel att maskinen inte klippte gräset tillräckligt bra, laddade för sakta, vägrade att starta eller ”rymde” utanför slingan. Jämfört med dagens maskiner var det heller inte särskilt robusta, och många klarade inte ens regn. 

Installerar du en bättre robotgräsklippare idag så är idén att den efter installationen egentligen ska sköta sig själv. Med andra ord ska den ”veta” hur den yta där den är satt att arbeta ska klippas på bästa sätt.  

Men hur fungerar det i praktiken? Hur pass slumpmässigt rör sig egentligen klipparna? Vilken roll spelar GPS och ny teknik som RTK/virtuella gränser? Och vad skiljer flaggskeppsmodellerna från enklare maskiner? För att reda ut begreppen har vi besökt två av de tillverkare som ligger mest i framkant inom utvecklingen av den nya generationens smarta robotgräsklippare: Honda och Husqvarna. 

Läs hela reportaget här.

SKRIVEN AV
David Liljefors

FLER REPORTAGE

VISA FLER