Unga entreprenörer med innovativt gödsel vann SM-guld: “En dröm”

Gralg UF den stora vinnaren när SM i Ung Företagsamhet avgjordes
Unga entreprenörer med innovativt gödsel vann SM-guld: “En dröm”

Ett ekologiskt och klimatpositivt gödsel – av alger. Med den innovativa affärsidén vann Gralg UF Årets UF-företag på SM i Ung Företagsamhet 2024. Nu väntar EM i Ung Företagsamhet senare i sommar. 

Det var under en stor gala på onsdagskvällen på Stockholmsmässan som SM i Ung Företagsamhet 2024 avgjordes, där cirka 800 gymnasieelever från hela Sverige var samlade.  

Kvällens stora vinnare blev Gralg UF från Göteborg, bestående av Emmy Berggren, Magnus Lissbrant, Charlie Arby och Arvid Distner som går naturvetenskapsprogrammet vid Donnergymnasiet.

Gralg UF tog hem Årets UF-företag, den mest prestigefyllda kategorin, samt även guld i Årets ekologiskt hållbara UF-företag och silver i Årets innovation. Dessutom vann vd:n Charlie Arby, Årets unga ledare. 

– Det känns helt otroligt och en dröm som vi har haft sedan vid startade vårt UF-företag. Det är så kul att vårt arbete som vi har lagt ner har lett till det här, säger Arvid Distner i ett pressmeddelande.


Foto: Ung Företagsamhet. Gralg UF från Göteborg blev Årets UF-företag vid SM i Ung Företagsamhet 2024.

Affärsidén är ett innovativt, klimatpositivt, ekologiskt och organiskt gödsel baserat på mikroalger vilket företaget hoppas kan minska användandet av konstgödsel. Lösningen har testats småskaligt och snart står en större pilotanläggning klar för utökade tester. UF-företaget planerar att driva affärsidén vidare som aktiebolag efter UF-året.  

– Vår affärsidé grundar sig i vårt intresse för ekologisk hållbarhet. Vi möts ständigt av dåliga nyheter om världen och där vill vi göra en skillnad. Vi kollade på utsläppskällor, där är konstgödsel en stor källa inom jordbruket, och funderade på alternativa lösningar. Sedan ville vi använda näringsämnen som redan finns i systemet så att det blir cirkulärt, då tänkte vi på alger, säger Charlie Alby. 

REPRESENTERAR SVERIGE I EM

Som vinnare i Årets UF-företag får gymnasieeleverna även representera Sverige i EM i Ung Företagsamhet, Gen-E, i Italien senare i sommar. När det kommer till UF-företagande är Sverige ett innovationsland att räkna med. Förra året tog Sverige silver och året innan ett guld.  

– Stort grattis till Gralg UF som med sin affärsidé verkligen visar vad Ung Företagsamhet och entreprenörskap handlar om, att lösa problem och att bidra till en positiv samhällsutveckling, säger Tove Jarl, vd Ung Företagsamhet. För att Sverige ska fortsätta vara ett innovationsland i toppklass krävs kreativa entreprenörer. Att i skolan få möjlighet att utveckla sina företagsamma förmågor ger inte bara kraft till den enskilda individen – det ger kraft till samhällsförbättring. 

För att se alla vinnare kan du besöka Ung Företagsamhets SM-sajt här.

SKRIVEN AV
DMG
DMG - Den Moderna Grönytan, en tidning för alla grönyteproffs!