Tema: Power stations

Tema: Power stations

På kort tid har batteridrivna strömförsörjningslösningar gjort resan från ”powerbanks” för mindre, bärbara enheter till mobila, kraftfulla ”power stations” på flera kW som kan förse en mindre maskinpark med laddade batterier, och på allvar konkurrera med de traditionella bensindrivna elverken – och detta utan vare sig buller eller utsläpp.

Det finns många tillfällen där du kan ha nytta av en egen, portabel strömkälla. Det mest uppenbara är såklart på arbetsplatser som saknar, eller har begränsad tillgång till, uttag för att kunna använda ladda batterier, driva nätdrivna verktyg, maskiner, datorer och allt annat som hör modern arbetsplats till. Alternativt så vill du kanske bara spara tid, och slippa hanteringen med vindor och förlängningskablar.


power station power station stihl
Lättillgänglig ström. Med en egen portabel strömkälla, en så kallad power station, får du enkelt ström till dina verktyg, maskiner och batterier – helt utan buller och avgaser. På bilden: PS 3000 från STIHL.

Fram tills för bara två, tre år sedan var det enda egentliga alternativet för de yrkesproffs som var i behov av en portabel strömkälla bensindrivna elverk/generatorer. Och visst, de enheterna gör jobbet. Bensindriva elverk är inte bara den fortfarande den vanligaste lösningen för de som hyr eller köper en enhet för fältet. Ibland är det också den enda möjliga vägen att gå.

Men hur länge till?

Du som läser DMG regelbundet känner kanske till att vi faktiskt skrivit en del om batteridrivna strömkällor, eller så kallade ”power stations, tidigare.

DRIVER DET MESTA

Idag erbjuder flera av de största verktygstillverkarna kompakta, IP-klassade enheter som levererar flera kW, och klarar tillfälliga belastningar på minst det dubbla – vilket betyder att de faktiskt klarar att driva det mesta i verktygsväg, och ladda ett försvarbart antal större batterier.

Men hur stor effekt behöver man egentligen? Vad skiljer kW från kWh? Och är ett batteridriven enhet värt pengarna, med tanke på att proffsmodellerna början någonstans runt
30 000 kr?

För att på bästa sätt kunna svara på dessa frågor har vi i det här reportaget pratat med experter från STIHL, Festool och Milwaukee.

Gemensamt för dessa tre tillverkare är att de samtliga har rullat ut en kraftfull, batteridriven lösning för proffsbruk de senaste två åren.

CENTRALA BEGREPP

Innan vi lämnar ordet till experterna, låt oss först kika närmare på några för sammanhanget centrala begrepp.

Konstant effekt, till att börja med, är hur stor effekt det är möjligt att plocka ut från strömkällan kontinuerligt under arbetets gång. För att strömkällan ska klara att driva ett visst verktyg/maskin behöver den konstanta effekten vara minst lika stor som det nätdrivna verktygets effekt.

Tillfällig effekt/peak-effekt. När ett verktyg startas uppstår normalt en kortvarigare ”topp” där effekten är betydligt högre än den konstanta effekten. För att klara dessa toppar är moderna batteridrivna strömkällor konstruerade för att kortvarigt klara betydligt högre effekter än den konstanta effekten.

Med kapacitet menas hur mycket ström som finns i ”tanken” på batteriet, vilket i sin tur avgörs av batteriets storlek och utformning. En enhet som erbjuder 1,8 kWA kan till exempel driva en 600 W-maskin i tre timmar. Som jämförelse rymmer de flesta elbilars batterier någonstans mellan 40-95 kWh.

Klicka här för att läsa hela reportaget som e-tidning.

LÄS HELA REPORTAGET SOM E-TIDNING!
SKRIVEN AV
David Liljefors