Sommarsmyckning i koncentrerad form

Från midsommar och i princip endast 1,5 månad framåt. Det är perioden som planteringar och grönytor har på sig att visa sig i sin fulla prakt, innan hösten åter gör sig påmind. För Kirunas allmänna stadsbild ställer det hårda krav på både arbetssätt och växter.
Sommarsmyckning i koncentrerad form

Med vår och sommaren kommer smyckning med blomsterarrangemang och grönområden i flertalet städer. Kiruna är inget undantag.

Men stadens nordliga läge, cirka 20 mil norr om polcirkeln, ställer krav på planering. Det gör också att Tekniska Verken, som sköter grönyteområdena åt Kiruna kommun, tvingas ta hänsyn till flera faktorer som normalt inte berör kommuner längre söderut.

– Vi har en kort sommar här, säger Anders Björnström, enhetschef för Tekniska Verken i Kiruna. Men visst växer det, och när det gör det så växer det som bara den.

Tekniska Verkens grönyteexpert Lars-Erik Östman (t.v.) och enhetschef Anders Björnström.

Grönytesäsongen är rent av väldigt kort. Här avgör klimatet helt vad som fungerar.

– Det folk lätt glömmer är att vi har midnattssol, säger Lars-Erik Östman, ansvarig för grönytorna på Tekniska Verken. Från midsommar och 1,5 månad framåt växer det så att det knakar här dygnet runt.

Risken för frost och snö är alltid närvarande. Här är det inte konstigt om det faller snö rent av i juni eller juli. Vissa år uppfyller Kiruna inte SMHI:s krav för vad som ska räknas som en metereologisk sommar.

– Det kan snöa på barnens skolavslutning i juni, säger Lars-Erik Östman. För oss här uppe är det inga konstigheter.

För att klara grönyteskötsel och smyckning i allmänmiljö med blommor gäller det för Tekniska verken att tänka kreativt.

– Vi köper tjänsten att plantera tulpaner, säger Lars-Erik Östman. De planteras på hösten mitt i centrum och blommar sedan i juli. Detta sker på en fast plats, varje år.

Kommunens enda fasta blomstersmyckning i allmänmiljö utgörs i princip enbart av tulpaner, eftersom de är så pass tåliga för både väder och vind.

Kiruna ligger drygt 500 meter över havsnivå. Det ger emellanåt friska vindar och ställer krav på vindtåliga blomsterarrangemang.

Inför varje sommar utlyser Tekniska Verken ett 90-tal ferietjänster, för att sköta stadens grönytor. De delas in i tre olika perioder. Antalet ansökningar har dock krupit nedåt. I år är endast strax över 60 ferietjänster tillsatta. Skötselplanen håller, men beskrivs som på gränsen till ansträngd.

– Jag vet att det finns ett stort antal penséer som lämpar sig för vårt klimat, då de tål minusgrader. Vi har även andra sommarblommor, men de kräver i princip daglig skötsel, säger Anders Björnström. Egentligen lämpar de sig bättre för hobbybruk mer än som smyckning i allmänmiljö.

Klimatet ställer även höga krav på vilka träd som förekommer i stadsmiljö. Vanligast är björk och Rönn, men även den så kallade ”Kiruna Poppeln” är en vanlig syn i stadsbilden. Här finns även ett mindre antal asp representerat. Samtliga exempel är trädsorter som visat sig tåla klimatet i norr bra.

Precis som i övriga städer i landet kräver den allmänna grönytesmyckningen i tätområde planering. Blommorna planteras och drivs upp för att slå ut lagom vid midsommar.

– Men är det tal om att plantera träd idag så handlar det nästan uteslutande om björk, tillägger Lars-Erik Östman. Genom åren har vi provat med lite andra arter, men de tar sig aldrig riktigt. Björkarna klarar vårt klimat bra.

Kylan för dock med sig en del fördelar. Den bidrar till att minimera förekomsten av skadedjur för träd och växter.

– Skadedjur är i princip ett obefintligt problem, beskriver Lars-Erik Östman. Däremot kan tung snö som lägger sig på trädens grenar orsaka problem.

Tekniska Verken kalkar även grönytorna en hel del. De gräsytor som finns klipps i snitt två gånger per vecka.

Det finns ett mindre antal fotbollsplaner med naturgräs i kommunen. Är temperatur och fuktighet hög tar växtligheten på gräsmattorna fart, men i snitt räcker det  även där med gräsklippning en till två tillfällen per vecka.

Båda är övertygade om att naturgräset i dessa breddgrader skiljer sig från gräskvalitén i södra delarna av landet.

– Absolut, säger Lars-Erik Östman. Gräset här uppe blir aldrig frostbiten så att det slutar att växa. Det har anpassat sig efter vårt nordliga klimat.

Det tar arbetslaget ungefär tre veckor att få ut all smyckning och kolla över alla grönytor. Både Anders Björnström och Lars-Erik Östman beskriver Kiruna som en ganska kal stad, innan alla grönytor är iordninggjorda.

– Därför betyder grönytorna så mycket för stadsbilden, säger Lars-Erik Östman. Vi har en intensiv period, men när vi väl fått ordning på allting ser stan mycket trevligare ut. Och jag tycker nog det växer mer idag än förr.

”Vi vill krossa myten om att det inte växer någonting i dessa breddgrader.”

Anders Björnström, enhetschef gata/park Tekniska Verken, Kiruna

Själv har han bott i Kiruna i fyra decennium. Under den tiden beskriver han hur växtgränsen sakta men säkert krupit upp för fjällen. Snön försvinner och grönskan breder ut sig.

– Så vi vill passa på att krossa myten om att det inte växer någonting i dessa breddgrader, säger Anders Björnström. Vårt problem är att hinna hålla jämna steg med naturen, och att få tag i tillräckligt med sommarjobbare att hjälpa oss hålla grönytorna i schack.

Varje år utlyser Kiruna kommun 90 stycken ferietjänster för skolungdomar under sommaren. Tjänster som är riktade mot skolungdomar som vill tjäna extra pengar under sommaren.

I år består feriejobbstyrkan av 66 ungdomar, fördelade i tre perioder.

– Det är precis så att vi klarar att hantera skötseln av grönytorna under sommaren, säger Anders Björnström.

Sommarperioden må vara kort i Kiruna, men väldigt intensiv med krav på god planering.

SKRIVEN AV
Fredrik Lund

FLER REPORTAGE

VISA FLER