Skogsplanering med mobiltelefonen

Med AR-baserade appen Arboreal Trädhöjd kan du med en vanlig mobiltelefon göra lika noggranna mätningar som med en lasermätare för över 10 000 kronor.
Skogsplanering med mobiltelefonen

Det fanns en tid i Sverige runt hösten 2016 när en powerbank var i stort sett lika svår att få tag på som en bordsfläkt sommaren 2018. Anledningen? Hundratusentals spelare behövde den extra batterikraften i jakten på en Zubat, Rattata eller Flareon i det AR-baserade succéspelet Pokémon GO. 

Fast forward till 2019. Betydligt färre spelar Pokémon GO, men betydligt fler använder också AR-teknik – även utanför nöjesindustrin, för allt från medicinska och militära applikationer till att visualisera planerade byggprojekt. 

Idén om att använda AR-teknik för att mäta höjden på träd slog Johan Ekenstedt, verksamhetsutvecklare på Sveaskog, redan för ett par år sedan, men det var först när smartphones fick stöd för tekniken runt 2017 som det blev praktiskt möjligt att ta fram ett fungerande verktyg.  

– Jag tyckte helt enkelt att det kändes ålderdomligt att gå runt i skogen med en massa manuella prylar och mäta när vi har en kraftfull dator i fickan med en massa sensorer, mobiltelefonen, säger Johan. Istället för att på traditionellt sätt mäta avståndet till trädet, vinkeln från basen till toppen och sedan kalkylera höjden med manuella metoder, så känner telefonens sensorer av hur du rör dig och kan räkna fram samma värden med digitala punkter, data som sedan lagras direkt i molnet.

Läs hela reportaget här.

Text: David Liljefors
Foto: Erik Ljones

SKRIVEN AV
David Liljefors

FLER REPORTAGE

VISA FLER