Säkra lekplatser är ingen lek

Tiden då en lekplats främst bestod av ett par gungor och en sandlåda är förbi. Moderna lekplatser innehåller ofta flera aktivitetsinbjudande moment, och lekhuset består ofta av mer än bara en våning. Mellan lekplatsens inbjudande kreativitet och en olycka finns regelverk och besiktningspersonal. Tillsammans håller de lekplatserna säkra, till glädje för både stora och små.
Säkra lekplatser är ingen lek

”Jaså, du jobbar på Bilprovningen!”

– Det är nog den vanligaste kommentaren jag får efter att ha sagt att jag är besiktningsman, säger Lappsets lekplatsbesiktningsman Philip Wallentin med ett leende.

Vi är på väg mot en relativt nybyggd lekplats där Philip ska genomföra en besiktning. Säkerhet och tillgänglighet på allmänna lekplatser är ingen ny fråga. Vad som gäller regleras främst av plan- och bygglagen samt produktsäkerhetslagen. Dessutom finns en Europastandard som visserligen inte är lagstadgad, men kan ses som ett dokument att använda för att säkerställa att gällande lagkrav på lekplatser uppfylls.

– Europastandarden kan finnas med som krav i upphandlingen för en lekplats, förtydligar Philip. Om den gör det, då måste lekplatsen även uppfylla dessa krav.

Produktsäkerhetslagen är den lag som lekplatstillverkare är skyldiga att följa. Plan- och bygglagen är byggherrens ansvar vid anläggning eller ombyggnad av en ny lekplats. Byggherren kan dock delegera planeringen till en annan part, och då följer ansvaret med uppgiften.

Allmänna lekplatser ska även ha en tydlig drift- och underhållsplan som lekplatsägare eller förvaltare senare ska följa. Direktiven i planen måste följas, annars kan det bli en anmärkning vid besiktning.

Ett vanligt tecken på bristande underhåll är när lösfyllnadsmaterial, till exempel väldigt kompakt sand, används som stötdämpande underlag.

– Det finns även två typer av säkerhetskrav, fortsätter Philip, de allmänna säkerhetskraven som gäller samtliga lekredskap samt även typspecifika säkerhetskrav för de flesta lekredskap som påtvingar någon form av rörelse, rutschkanor, gungor, linbanor, karuseller eller vippbrädor till exempel.

Det är stora skillnader på hur en lekplats utformas idag jämfört med 15-20 år sedan. Tre faktorer har kommit att bli allt mer viktiga: tillgänglighet, säkerhet och hållbarhet.

– Moderna lekplatser ska vara mer inkluderande, säger Lappsets vd Katja Skånér. Där talar vi om tillgänglighetslösningar, inte bara för lekprodukterna, utan även när det gäller att kunna ta sig till lekutrustningen. 

Samtidigt öppnar Boverkets regler för att tillgängligheten också kan anpassas efter rådande förhållanden.

Läs hela reportaget här.

SKRIVEN AV
Fredrik Lund

FLER REPORTAGE

VISA FLER