Inte så sopigt gjort – sandupptagning efter vintern

Sverige är äntligen uppsopat, som för inte så länge sedan var belagt med ett tusentals ton tungt sandlager. Vi har pratat med Joel Kjellberg, driftingenjör i Solna Stad, för att höra lite mer om hur arbetet gick till. Hur roddar man egentligen ett projekt som är så stort som sandsopning?
Inte så sopigt gjort – sandupptagning efter vintern

Jobbet påbörjas officiellt den 1 april med mål att vara helt klart 1 maj. I år smygbörjade sandsopningen i Solna Stad den 27 mars. 

– Vi kan säga att det börjar med vintern! säger Joel. Snöröjningen är en lika stor organisation. Anledningen till att vi behöver ta upp sanden är för att vi lägger ut så oerhört mycket sand som halkbekämpning under vintern. Det är många tusen ton som läggs ut varje år. Jag skulle gissa att vinterväghållningen och sandsopningen är det arbete som i nästan alla kommuners parksskötselavtal som kostar allra mest pengar. Det är den absolut största utgiften vi har i Solna Stads parkskötselavtal. 

Hur tidigt kan man börja sopa?

– Rent hypotetiskt, om det blir vårväder tidigt i mars med låg risk för ytterligare snöoväder, börjar vi så tidigt som vädret tillåter. Enligt våra avtal ska vi börja med sandupptagning 1 april. I år började vi 27 mars för att det var så bra väder. Man kan inte stirra sig blind på ett avtal – vi vill ge så goda förutsättningar till våra entreprenörer som möjligt. 

PRIO OCH PLANERING

Planeringen av sandupptagningen är uppdelad i två dokument: ett för gator med servicedag och ett för gator utan servicedag, vilket innefattar stora leder, parkvägar och liknande. På gator med servicedagar har man inte många timmar på sig att sopa rent. 

– Det innebär att man har parkering på gatorna, och i vårt fall är det parkeringsförbud fyra timmar varannan vecka, säger Joel. Det är ett väldigt snävt fönster som vår entreprenör har för sandupptagning på en given gata. Vi kan ta Råsundavägen som ett exempel: om det är udda veckor klockan 07–10, då är det det lilla fönstret de har på sig. På många ytor har man bara sex eller åtta timmar på en hel månad. Inledningsvis skulle jag säga att vi inte direkt har någon prioritet, utan vår entreprenör inkommer med en planering för sandupptagning.

En prioritet tillsätts först om utförandet av någon anledning vara bristfälligt vid avstämning. 

– Om det visar sig att det fortfarande ligger sand på en yta fast april är slut, då prioriterar vi främst att få undan sanden från parkvägar och trappor och liknande där fotgängare rör sig, fortsätter Joel. Det är en olägenhet om det ligger sand på parkvägar jämte gräsmattor långt in i maj.  

Läs hela reportaget här.

SKRIVEN AV
John Sempill
Musiker, trummis, racingnörd, skribent och lite annat.

FLER REPORTAGE

VISA FLER