Husqvarna vs STIHL – kampen om de medelstora ytorna

Husqvarna vs STIHL – kampen om de medelstora ytorna

Inom loppet av bara två dagar i mitten av februari visade två av branschens ledande tillverkare, Husqvarna och STIHL, upp nya, uppkopplade robotgräsklippare för gräsytor upp till 5 000 kvadratmeter: Husqvarnas slinglösa NERA-serie som använder satellitnavigeringssystemet EPOS och STIHL:s nya IMOW-klippare, som även kommer i ett vassare EVO-utförande. DMG var såklart på plats på båda eventen.  

För bara några år sedan var 5 000 kvadratmeter, med några få undantag, en kapacitet som låg i överkant även för de största professionella robotgräsklipparna. Idag, med maskiner som Husqvarnas CEORA och de senaste generationerna av Belrobotics Bigmow/Parcmow-modeller på marknaden, är samma kapacitet närmast att betrakta som ”mellanklass” bakom flaggskeppen som klarar upp till tio gånger större ytor. 

Tekniska muséet i Stockholm var platsen för den officiella lanseringen av Husqvarnas nya Automower-serie NERA. De tre modellerna 320 NERA, 430X NERA och 450X NERA har samtliga stöd för Husqvarnas slinglösa navigeringssystem EPOS, och är framtagna för att klara ytor på 2 200, 3 200 respektive 5 000 kvadratmeter – med en justerbar klipphöjd på 20–60 mm.


Husqvarnas nya NERA-klippare har samtliga stöd för Husqvarnas slinglösa navigeringssystem EPOS. Foto: David Liljefors. 

Som komplement till satellitnavigeringen är de större maskinerna i 400-serien, 430X NERA och 450X NERA, även utrustade med radarteknologi som kan hjälpa gräsklipparen att undvika föremål som lämnats kvar på gräsmattan. 

Jämfört med tidigare Automower-modeller har samtliga klipparna i NERA-serien även begåvats med en förbättrad terränghantering, vilket minskar slitaget på gräsmattan och möjliggör klippning i sluttningar med upp till 50 procents lutning – och en vassare kapsling som gör att maskinerna kan tvättas av med slang. 


Husqvarnas nya NERA-klippare klarar ytor upp till 5 000 m2. Samtliga tre modeller har samtliga stöd för Husqvarnas slinglösa navigeringssystem EPOS

Värt att nämna i sammanhanget är att EPOS-systemet kräver Husqvarnas tillhörande Plug-in Kit, bestående av en mottagare och en modul som installeras ovanpå klipparen, för att fungera – vilket innebär en kostnad på ytterligare 16 000–17 000 utöver själva klipparen. 

Med EPOS systemet väl på plats jobbar NERA-klipparna, under förutsättning att referensstationen har fri sikt mot satelliterna, med en precision på 20–30 mm. Via Husqvarnas Automower Connect App kan du enkelt påverka hur maskinen ska arbete, ändra klipphöjd och virtuella gränserna, eller ange särskilda no go-zones för klipparen. 

SEX NYA MODELLER

Ganska exakt 24 timmar efter Husqvarnas event på Tekniska muséet var DMG på plats på hotell Downtown Camper, där STIHL officiellt rullade ut sina nya iMOW-klippare. Två huvudsakliga modeller handlar det om, iMOW och iMOW EVO, som båda kommer i tre utföranden med kapacitet på 1 500 kvm, 3 000 kvm respektive 5 000 kvm – och en klippbredd på 28 cm. Totalt pratar vi alltså om sex nya maskiner: iMOW 5, iMOW 6, iMOW 7 respektive iMOW 5 EVO, iMOW 6 EVO och iMOW 7 EVO. 

Och visst har mycket förändrats på de nya iMOW-klipparna, inte bara designmässigt. Som STIHL själva uttrycker det under DMG:s besök: ”Det enda som är kvar från tidigare modeller är framhjulen”. Några exempel är ett vassare ladd- och klippsystem, elektrisk klipphöjdsinställning och en mjukvara som möjliggör att klipparna själva kan anpassa arbetet efter terräng och aktuella förutsättningar, såsom lutning, avgränsningar, smala passager och gräsets höjd. 


STIHL:s MOW EVO-klippare klarar lutningar upp till 45 procent – alternativt lutningar upp till 60 procent med STIHL:s Upgrade Kit 10, som ger klipparen grovmönstrade drivhjul samt vikter till framhjulen.

Nytt är också att maskinerna numera kan kommunicera med användaren via röstkommandon, och på så sätt meddela status och aktuella inställningar. Alternativt kan kommunikationen även skötas via STIHL:s omarbetade app MY iMOW, där det också är möjligt att skräddarsy zoner eller ställa klippscheman. 

Vad är då skillnaden mellan iMOW och iMOW EVO? Till att börja med klarar EVO-modellerna en något högre lutning, 45 procent jämfört med 40 procent. De klipper också med en 10 procent högre hastighet, motsvarande en halvmeter extra per sekund. EVO-modellen klarar dessutom installationer med tre guide-kablar, istället för två.

Något som gissningsvis kan vara avgörande för många användare är också att EVO-modellerna har mobiltäckning, medan de ”vanliga” iMOW-klipparna kräver tillgång till WiFi för full funktionalitet. 


De grå EVO-modellerna klarar högre lutning, och klipper något snabbare. Foto: Mattias Bladh. 

SAMMANFATTNING

Så vilken av dessa ”5 000 kvadratare” ska man då satsa på? Det beror självklart på hur maskinen ska användas, vilka ytor som ska skötas och till viss mån även vad du är van att jobba med sedan tidigare. Kostnadsmässigt skiljer det inte jättemycket, om man i priset inte räknar in Husqvarnas Plug-in Kit. Och sett till prestanda och funktionalitet kommer du oavsett att gå hem med en maskin som levererar i absolut framkant sett till vad som finns på marknaden i dagsläget. 

Den stora frågan du behöver ställa dig är dock uppenbar: Behöver jag de virtuella gränser som Husqvarnas NERO-maskin erbjuder? Eller är slinga fortfarande ett mer gångbart alternativ för de ytor som ska skötas?

SKRIVEN AV
David Liljefors